Местоположение

P5130344-800x600[1]Село Райово се намира в община Самоков, в планински  район с 950 м надморска височина. То е разположено в Самоковската котловина в подножието на  Рила планина. Самото село е по склоновете на Плана планина и всички къщи са с южно изложение и идеална гледка към Рила, включително към върховете Мусала и Мальовица, както и към хребетите над Седемте рилски езера. Намира се на 6 km от Самоков (и 16 км. от Боровец през Самоков), 52 km от София, на 20 км. от Сапарева баня (през с.Клисура по пътя за Дупница) и на 30 км. от хижа Пионерска и лифтът до х.Рилси езера.

В селото има 20 вили на англичани, французи и шотландци, включително постоянно пребиваващи, както и над 100 вили на софиянци.

Климатът през зимата е мек, а през лятото — умерен до топъл. Поради липсата на индустриални замърсители, въздухът е чист, а природата красива. Северната част на селото опира на боровите гори на Плана, а южната на река Палакария.

Райово е много красиво село в близост до него се намират три басейна в к.к. Белчин бани. Хората в селото са дружелюбни и винаги са готови да приютят някого или да му помогнат. Много хора са прекарали детството си там за жалост в момента там има около 250 жители и не е оживено както в миналото. Заслужава си посещението на това селце в близост до доста природни обекти, включително и Боровец.